Bekijk ook onze kookwinkel →

Het regent dat het giet

Het regent dat het giet

En daar mag het best druilerig weer bij zijn, gezellig zelfs. Als hobbykok heb ik jaren geleden mijn oog al laten vallen op zo'n prachtig fornuis.

Nu we een nieuw huis gaan bouwen borrelt het verlangen in volle hevigheid weer op: kan er een AGA in? En welke dan? Maar vooral: past het bij mij, kan ik ermee overweg? Dat het geweldig is voor stoofpotten en schotels, braadstukken en stoofpeertjes, ja, dat weet ik ook wel. Mij gaat het er vandaag om juist die dingen uit te proberen waar ik normaal het gas of de combi-magnetron voor gebruik en waarvan ik me ernstig afvraag hoe dat met een AGA gaat. Zal het fornuis dan ook handig zijn of valt ze tegen? Al dat werken op ‘knie-niveau’ en die warmte, hoe zou dat zijn?

Dus gaan we uitproberen, eerst maar eens pannenkoek. Zijn die bovenste platen dan niet veel te heet? Het blijkt geen probleem, al duurt het wel wat langer dan ik gewend ben. We maken een cake, en een fussilie-carbonara, een roomsaus en bakken zalm op de huid die we garen in de oven. En nog een gevulde omelet tussendoor. Het lukt allemaal wonderwel. Wat me opvalt is dat je een innige relatie aan moet gaan met je pannenlappen en kookwekkertjes. Je hebt immers geen zicht meer op je gerechten. Maar goed, dat is uitproberen en zorgen dat je haar heel goed leert kennen. Laat ik dat nu net heel erg leuk vinden. Wel wil ik tussendoor mijn gerechten altijd even proeven, nog even dit of dat toevoegen en dat is dan weer lastig als je pannen onderin staan. In het begin viel het me heel erg mee met de warmte, na twee uur koken was de temperatuur toch behoorlijk gestegen. Ruimte om je heen voor de hete pannen is ook een vereiste maar dat hebben we straks wel. Allemaal dingen waarbij nog steeds het positieve de doorslag geeft.

Bijna zou ik willen dat ik op de Noordpool leefde, dan kon het fornuis het hele jaar aan blijven staan. Want dat ik in de zomer toch een groot deel van het gereedschap voor mijn hobby mis, (dan staat dit mooie fornuis op ‘laag’ ) dat vind ik nog een lastig dingetje. Alhoewel dit met extra gaspitten goed op te lossen is.

Eerst nog maar een nachtje over slapen. NEE, Dromen!!

Bedankt Lisette,

Groetjes Monique